1. Przygotowuję trzy jajka, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
2. Do miski wrzucam 3 szklanki mąki i 250g margaryny.
3. Dodaję wcześniej przygotowane żółtka z jajek, cukier,
łyżeczkę proszku do pieczenia i cukier wanilinowy.
4. Zagniatam ciasto i dzielę na dwie części. 1/4wkładam do zamrażarki.
5. Blachę wykładam papierem do pieczenia i 3/4 pozostałego ciasta ...
6. ... rozgniatam na całej powierzchni.
7. Przemywam i obieram jabłka.
8. Tarkuję je na dużych oczkach...
9. ...i rozkładam na wcześniej rozgniecionym cieście.
10. Ubijam białka.
11. Do ubitej piany dodaję budyń i pół szklanki cukru. Wszystko delikatnie mieszam.
12. Wykładam na jabłka.
13. Wybieram pozostałe ciasto z zamrażarki i na grubych oczkach tarkuję na pianę.
Wkładam do piekarnika, a potem...
... z dobrą książką i filiżanką ulubionej kawy zasiadam na kanapę.
Mam nadzieję, że zainspirowałam do samodzielnych wypieków : **
Zainspirowałaś do wypieków,jednak niestety marna ze mnie kucharka i nic mi nie wychodzi! Ja też uwielbiam wieczory z dobrą książką i.. herbatą ;*
OdpowiedzUsuń